MUZIEKDOOSJE VAN HOUT

Geschiedenis van de muziekdoos

Veel van jullie kennen de muziekdoosje van vroeger. De geschiedenis van het speeldoosje gaat dan ook ver terug. In de 14e eeuw werd de voorloper van het speeldoosje gemaakt door een klokkenluider in Vlaanderen. Het was nog geen houten muziekdoosje, maar een trommel met pinnetjes. De uitvinding van de muziekdoos werd gedaan in 1796, door Antoine Favre-Salomon, een klokkenmaker in Genève. Door de jaren heen ontwikkelde hij het muziekdoosje steeds verder en werden de meest mooie modellen bedacht. Tegenwoordig waarin we veel plastic speelgoed kennen is het speeldoosje van hout nog steeds een geliefd kadootje.
Naar de webshop
Muziekdoosje van hout

Houtsoorten

Voor de muziekdoosjes van hout worden verschillende houtsoorten gebruikt. Voor de miniatuur houten speeldoosjes van de speelgoedmakers Kordula en Ronald Graupner wordt bijvoorbeeld dennen- en esdoornhout gebruikt. Dit hout komt uit het Saksische Erzgebirge. Zij proberen om zo veel mogelijk materialen uit hun directe omgeving te halen. Deze miniatuur muziekdoosjes bestaan uit bijna honderd onderdelen. Daar is dus een vaste hand voor nodig!
De originele houten speeldoosjes van Siebensachen by Adam+Harborth zijn gemaakt van massief hout. De diamantvormige speeldoos is van massief eikenhout, uit de regionale bosbouw. Het design is zwart mat gelakt, waardoor de houtnerf nog zichtbaar is. Het andere model muziekdoos is gemaakt van massief beukenhout, met de hand geschuurd en gepolijst met natuurlijke oliën. Deze twee luxe modellen onderscheiden zich door hun unieke design.
Ook de speeldoosjes van het Franse merk Trousselier zijn gemaakt van hout. In deze houten muziekdoosjes zit een magnetische aandrijving verwerkt, waardoor de 2 figuurtjes op magische wijze om elkaar heen dansen. Deze speeldoosjes zorgen dan ook voor uren kijk- en speelplezier.
De houten speeldoosjes van het merk Kiddi zijn gemaakt van onbewerkt multiplex. Daardoor kan je er voor kiezen om deze speeldoosjes met een koord om aan te trekken zo op te hangen of te verven in elke kleur. Een echte eyecatcher voor de kinderkamer.

Hoe werkt een houten muziekdoosje?

De houten speeldoosjes van De MuziekBox werken met verschillende technieken. Veel zijn met een een vleugelmoer op te draaien. Een paar keer draaien en het muziekdoosje speelt de mooiste deuntjes.
De speeldoosjes van Kordula en Graupner zijn handgedreven. Dat betekent dat je moet blijven draaien om de muziek te laten spelen. Dit geeft het gevoel alsof je zelf muziek aan het maken bent. Dat maakt het een muziekinstrument voor zowel kinderen als volwassenen.
De houten speeldoosjes met trekkoord werken door het koord naar beneden te trekken. Daardoor speelt het zijn melodie af, terwijl het trekkoord geleidelijk weer omhoog kruipt.

Waarom een muziekdoosje van hout als cadeau?

Hout heeft een warme uitstraling en gaat ook lang mee. Daardoor is het ook nog eens een duurzaam kadootje wat kan worden doorgegeven aan de volgende generatie. Houten muziekdoosjes hebben de uitstraling van een duurzaam kadootje. Super idee als je iets bijzonders wil geven.