MUZIEKDOOSJE VAN HOUT

Geschiedenis van de muziekdoos

Veel mensen kennen de muziekdoosje van vroeger. De geschiedenis van het speeldoosje gaat dan ook ver terug in de tijd. In de 14e eeuw werd de voorloper van het speeldoosje gemaakt door een klokkenluider in Vlaanderen. Het was nog geen houten speeldoosje, maar een trommel met pinnetjes. De uitvinding van de muziekdoos werd gedaan in 1796, door Antoine Favre-Salomon, een klokkenmaker in Genève. Door de jaren heen creëerde hij het muziekdoosje steeds verder en werden de meest mooie modellen gemaakt. In deze tijd waarin we veel plastic speelgoed kennen is het muziekdoosje van hout nog steeds een geliefd kadootje.
Naar de webshop
Muziekdoosje van hout

Houtsoorten

Voor de speeldoosjes van hout worden diverse houtsoorten gebruikt. Voor de kleine houten muziekdoosjes van de ontwerpers Kordula en Ronald Graupner wordt bijvoorbeeld dennen- en esdoornhout gebruikt. Dit hout komt uit het Saksische Erzgebirge. Zij proberen om zo veel mogelijk materiaal uit hun directe omgeving te halen. Deze kleine muziekdoosjes bestaan uit bijna honderd onderdelen. Daar is dus volledige focus voor nodig!
De luxe houten muziekdoosjes van Siebensachen by Adam+Harborth zijn gemaakt van massief hout. De diamantvormige speeldoos is van massief eikenhout, uit de regionale bosbouw. Het design is zwart mat gelakt, waardoor de houtnerf nog zichtbaar is. Het andere model speeldoos is vervaardigd van massief beukenhout, met de hand geschuurd en gepolijst met natuurlijke oliën. Deze twee luxe modellen onderscheiden zich door hun strakke en unieke design.
Ook de speeldoosjes van het Franse merk Trousselier zijn gemaakt van hout. In deze houten muziekdoosjes zit een magnetische aandrijving verwerkt, waardoor de 2 figuren op magische wijze om elkaar heen bewegen. Deze speeldoosjes zorgen dan ook voor uren kijk- en speelplezier.
De houten speeldoosjes van het merk Kiddi zijn gemaakt van onbewerkt multiplex. Daardoor kan je er voor kiezen om deze speeldoosjes met een koord om aan te trekken zo op te hangen of te verven in elke gekozen kleur. Een echte eyecatcher voor de babykamer.

Hoe werkt een houten muziekdoosje?

De houten speeldoosjes van De MuziekBox werken op verschillende technieken. Meerdere zijn met een een vleugelmoer ook te winden. Een paar keer draaien en het muziekdoosje speelt de mooiste deuntjes.
De muziekdoosjes van Kordula en Graupner zijn handgedreven. Dat betekent dat je moet blijven draaien om de muziek te laten afspelen. Dit geeft het gevoel alsof je zelf de muzikant bent. Dat maakt het een muziekdoosje voor jong en oud.
De houten muziekdoosjes met trekkoord werken door het koord naar beneden te trekken. Daardoor speelt het zijn melodie af, terwijl het trekkoord ook weer omhoog kruipt.

Waarom een muziekdoosje van hout als cadeau?

Hout heeft een warme uitstraling en gaat ook lange tijd mee. Daardoor is het ook nog eens een duurzaam kadootje wat kan worden doorgegeven aan de volgende generatie. Houten muziekdoosjes hebben de uitstraling van prachtig duurzaam cadeautje. Super idee als je iets bijzonders wil geven.