MUZIEKDOOSJE VAN HOUT

Geschiedenis van de muziekdoos

Velen kennen de muziekdoosje van vroeger. De geschiedenis van het speeldoosje gaat dan ook ver terug. In de 14e eeuw werd de voorloper van het muziekdoosje gemaakt door een klokkenluider in Vlaanderen. Het was nog geen houten speeldoosje, maar een trommel met pinnetjes. De uitvinding van de speeldoos werd gedaan in 1796, door Antoine Favre-Salomon, een klokkenmaker in Genève. Door de jaren heen creëerde hij het muziekdoosje steeds verder en werden de meest mooie modellen bedacht. In de huidige tijd waarin we veel plastic speelgoed kennen is het speeldoosje van hout nog steeds een geliefd cadeau.
Naar de webshop
Muziekdoosje van hout

Houtsoorten

Voor de muziekdoosjes van hout worden diverse houtsoorten gebruikt. Voor de miniatuur houten muziekdoosjes van de makers Kordula en Ronald Graupner wordt bijv. dennen- en esdoornhout gebruikt. Dit hout komt uit het Saksische Erzgebirge. Zij streven er dan ook naar om zo veel mogelijk materiaal uit hun directe omgeving te halen. Deze kleine muziekdoosjes bestaan uit +/- honderd onderdeeltjes. Daar is dus heel veel aandacht voor nodig!
De design houten speeldoosjes van Siebensachen by Adam+Harborth zijn gemaakt van massief hout. De diamantvormige muziekdoos is van massief eikenhout, uit de regionale bosbouw. Het ontwerp is zwart mat gelakt, waardoor de houtnerf nog zichtbaar is. Het andere model muziekdoos is vervaardigd van massief beukenhout, met de hand geschuurd en gepolijst met natuurlijke oliën. Deze twee luxe modellen onderscheiden zich door hun eenvoud qua design.
Ook de muziekdoosjes van het Franse merk Trousselier zijn gemaakt van hout. In deze houten speeldoosjes zit een magnetische aandrijving verwerkt, waardoor de 2 elementen op magische wijze om elkaar heen draaien. Deze muziekdoosjes zorgen dan ook voor onbeperkt kijk- en speelplezier.
De houten speeldoosjes van het merk Kiddi zijn gemaakt van onbewerkt multiplex. Daardoor kan je er voor kiezen om deze muziekdoosjes met een koord om aan te trekken zo op te hangen of te verven in elke gewenste kleur. Een echte eyecatcher voor de babykamer.

Hoe werkt een houten muziekdoosje?

De houten speeldoosjes van De MuziekBox werken op verschillende technieken. Meerdere zijn met een een vleugelmoer opwindbaar. Een paar keer draaien en het muziekdoosje speelt de mooiste liedjes.
De speeldoosjes van Kordula en Graupner zijn handgedreven. Dat betekent dat je moet blijven draaien om de muziek te laten afspelen. Dit geeft het gevoel alsof je zelf muziek aan het maken bent. Dat maakt het een muziekdoosje voor jong en oud.
De houten speeldoosjes met trekkoord werken door het koord naar beneden te trekken. Daardoor speelt het zijn melodie af, terwijl het trekkoord ook weer omhoog kruipt.

Waarom een muziekdoosje van hout als cadeau?

Hout heeft een warme uitstraling en gaat ook lang mee. Daardoor is het ook nog eens een duurzaam kado wat kan worden doorgegeven aan de volgende generatie. Houten muziekdoosjes hebben de uitstraling van een mooi en kwalitatief hoogwaardig kadootje. Een goed idee als je iets bijzonders wil geven.