MUZIEKDOOSJE VAN HOUT

Geschiedenis van de muziekdoos

Velen kennen de muziekdoosje van vroeger. De geschiedenis van het muziekdoosje gaat dan ook ver terug. In de 14e eeuw werd de voorloper van het speeldoosje gemaakt door een klokkenluider in Vlaanderen. Het was nog geen houten speeldoosje, maar een trommel met pinnetjes. De uitvinding van de speeldoos werd gedaan in 1796, door Antoine Favre-Salomon, een klokkenmaker in Genève. Door de jaren heen ontwikkelde hij het muziekdoosje steeds verder en werden de meest mooie modellen gemaakt. Tegenwoordig waarin we veel plastic speelgoed kennen is het speeldoosje van hout nog steeds een geliefd cadeautje.
Naar de webshop
Muziekdoosje van hout

Houtsoorten

Voor de speeldoosjes van hout worden verschillende houtsoorten gebruikt. Voor de kleine houten speeldoosjes van de makers Kordula en Ronald Graupner wordt bijvoorbeeld dennen- en esdoornhout gebruikt. Dit hout komt uit het Saksische Erzgebirge. Zij proberen om zo veel mogelijk materialen uit hun directe omgeving te halen. Deze miniatuur speeldoosjes bestaan uit +/- honderd onderdeeltjes. Daar is dus heel veel aandacht voor nodig!
De originele houten muziekdoosjes van Siebensachen by Adam+Harborth zijn gemaakt van massief hout. De diamantvormige muziekdoos is van massief eikenhout, uit de regionale bosbouw. Het design is zwart mat gelakt, waardoor de houtnerf nog zichtbaar is. Het andere model muziekdoos is gemaakt van massief beukenhout, met de hand geschuurd en gepolijst met natuurlijke oliën. Deze twee luxe versies onderscheiden zich door hun eenvoud qua design.
Ook de speeldoosjes van het Franse merk Trousselier zijn gemaakt van hout. In deze houten speeldoosjes zit een magnetische aandrijving verwerkt, waardoor de 2 figuren op magische wijze om elkaar heen draaien. Deze muziekdoosjes zorgen dan ook voor onbeperkt kijk- en speelplezier.
De houten speeldoosjes van het merk Kiddi zijn gemaakt van onbewerkt multiplex. Daardoor kan je er voor kiezen om deze speeldoosjes met trekkoord zo op te hangen of te verven in elke bijpassende kleur. Een echte eyecatcher voor de kinderkamer.

Hoe werkt een houten muziekdoosje?

De houten speeldoosjes van De MuziekBox werken op verschillende technieken. Meerdere zijn met een een vleugelmoer ook te winden. Een paar keer draaien en het muziekdoosje speelt de mooiste liedjes.
De muziekdoosjes van Kordula en Graupner zijn handgedreven. Dat betekent dat je moet blijven draaien om de muziek te laten spelen. Dit geeft het gevoel alsof je zelf muziek aan het maken bent. Dat maakt het een muziekelement voor jong en oud.
De houten muziekdoosjes met trekkoord werken door het koord naar beneden te trekken. Daardoor speelt het zijn melodie af, terwijl het trekkoord ook weer omhoog kruipt.

Waarom een muziekdoosje van hout als cadeau?

Hout heeft een warme uitstraling en gaat ook lange tijd mee. Daardoor is het ook nog eens een duurzaam cadeautje wat kan worden doorgegeven aan de volgende generatie. Houten muziekdoosjes hebben de uitstraling van mooi en duurzaam kado. Uniek idee als je iets bijzonders wil geven.