MUZIEKDOOSJE VAN HOUT

Geschiedenis van de muziekdoos

Veel van jullie kennen de muziekdoosje van vroeger. De geschiedenis van het speeldoosje gaat dan ook ver terug in de tijd. In de 14e eeuw werd de voorloper van het muziekdoosje gemaakt door een klokkenluider in Vlaanderen. Het was nog geen houten speeldoosje, maar een trommel met pinnetjes. De uitvinding van de muziekdoos werd gedaan in 1796, door Antoine Favre-Salomon, een klokkenmaker in Genève. Door de jaren heen creëerde hij het speeldoosje steeds verder en werden de meest mooie modellen ontworpen. In deze tijd waarin we veel plastic speelgoed kennen is het speeldoosje van hout nog steeds een geliefd kadootje.
Naar de webshop
Muziekdoosje van hout

Houtsoorten

Voor de muziekdoosjes van hout worden meerdere houtsoorten gebruikt. Voor de kleine houten muziekdoosjes van de ontwerpers Kordula en Ronald Graupner wordt bijvoorbeeld dennen- en esdoornhout gebruikt. Dit hout komt uit het Saksische Erzgebirge. Zij gaan er ook voor om zo veel mogelijk materialen uit hun omgeving te halen. Deze kleine speeldoosjes bestaan uit bijna honderd onderdelen. Daar is dus heel veel aandacht voor nodig!
De luxe houten speeldoosjes van Siebensachen by Adam+Harborth zijn gemaakt van massief hout. De diamantvormige speeldoos is van massief eikenhout, uit de regionale bosbouw. Het design is zwart mat gelakt, waardoor de houtnerf nog zichtbaar is. Het andere model muziekdoos is gemaakt van massief beukenhout, met de hand geschuurd en gepolijst met natuurlijke oliën. Deze twee luxe varianten onderscheiden zich door hun simplistische en strakke design.
Ook de muziekdoosjes van het Franse merk Trousselier zijn gemaakt van hout. In deze houten muziekdoosjes zit een magnetische aandrijving verwerkt, waardoor de 2 elementen op magische wijze om elkaar heen bewegen. Deze muziekdoosjes zorgen dan ook voor onbeperkt speelplezier.
De houten speeldoosjes van het merk Kiddi zijn gemaakt van onbewerkt multiplex. Daardoor kan je er voor kiezen om deze speeldoosjes met trekkoord zo op te hangen of te verven in elke bijpassende kleur. Een echte eyecatcher voor de kinderkamer.

Hoe werkt een houten muziekdoosje?

De houten speeldoosjes van De MuziekBox werken op verschillende technieken. Meerdere zijn met een een vleugelmoer ook te winden. Een paar keer draaien en het muziekdoosje speelt de mooiste melodieën.
De muziekdoosjes van Kordula en Graupner zijn handgedreven. Dat betekent dat je moet blijven draaien om de muziek te laten spelen. Dit geeft het gevoel alsof je zelf de muzikant bent. Dat maakt het een muziekinstrument voor jong en oud.
De houten muziekdoosjes met trekkoord werken door het koord naar beneden te trekken. Daardoor speelt het zijn melodie af, terwijl het trekkoord geleidelijk weer omhoog kruipt.

Waarom een muziekdoosje van hout als cadeau?

Hout heeft een warme uitstraling en gaat ook lang mee. Daardoor is het ook nog eens een duurzaam kado wat kan worden doorgegeven aan de volgende generatie. Houten muziekdoosjes hebben de uitstraling van een duurzaam kado. Het idee als je iets bijzonders wil geven.